NOVICE

 

GOVORILNE URE V ŠOLSKEM LETU 2020/21

 • Četrtek, 8. oktober 2020
 • Četrtek, 12. november 2020
 • Četrtek, 10. december 2020
 • Četrtek, 14. januar 2021
 • Četrtek, 11. februar 2021
 • Četrtek, 11. marec 2021
 • Četrtek, 8. april 2021
 • Četrtek, 13. maj 2021

Govorilne ure potekajo hkrati za obe skupini – za Zmajčke v pedagoški sobi, za Žverce v pisarni direktorice. Govorilne ure se lahko opravijo tudi telefonsko ob dogovorjeni uri.

Na govorilne ure se je potrebno prijaviti najkasneje v torek za tekoči četrtek, preko elektronske pošte ali na seznam na oglasni deski. Seznami bodo objavljeni na ponedeljek.

POROČILO O DELU NA PROJEKTU ZDRAVJE V VRTCU

 

Skupina: ŽVERCE in ZMAJČKI

Šolsko leto: 2019/20

Starost otrok: 1-6 let (obe skupini sta kombinirani)

 

V projekt Zdravje v vrtcu, ki ga izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje smo se vključili v oktobru 2015 in smo ga v šolskem letu 2019/20 izvajali že peto šolsko leto.

V okviru projekta se je vzgojiteljica Ines Ivanović Zupančič udeležila jesenskega izobraževanja,  pomladi pa je pregledala poslano gradivo s strani NIJZ in vsebino na prvem rednem delovnem sestanku predstavila ostalemu kolektivu.

 

Letošnje šolsko leto se je žal obrnilo drugače kot pričakovano zaradi epidemije Covid-19, ki je za čas od 16.3. do 17.5.2020 zaprla vrtec, tako da je bilo tudi izvajanje programa Zdravje v vrtcu okrnjeno. Tako nismo izpeljali ne zaključnega izleta ne plavalnega tečaja.

 

Iz istega razloga letos izdelujemo skupno poročilo o delu v programu.

 

 1. Umivanje zob po zajtrku

V vrtcu smo tudi letos vse otroke, ki dopolnijo dve leti vključili v program umivanja zob po zajtrku. Temu smo prilagodili dopoldne, tako da v času jutranje nege vsak otrok najprej zobe umiva sam, nato mu pri umivanju pomagamo vzgojiteljice. Ob začetku izvajanja aktivnosti v septembru smo otrokom primerno predstavile namen in način umivanja zob in ga tudi demonstrirale na vsakem otroku. Otroci so si sami izbrali ščetke, pogovorili smo se o tem česa ne počnemo kadar umivamo zobe (ne drgnemo umivalnika, ogledal in podobno). Ščetke otrokom kupuje vrtec in jih mesečno menjamo, vsak otrok ima vsakokrat možnost, da si izbere novo ščetko. Ker smo dejavnost izvajali redno celo leto, je umivanje zob po zajtrku otrokom prešlo v navado, tako da nas pri previjanju že sami opozarjajo, da bodo zdaj umili tudi zobe.

 

 1. Gibanje za vsak dan

Tudi to dejavnost izvajamo že nekaj let – gre za organizirano vsakodnevno gibanje na prostem, v primeru res slabega vremena pa v telovadnici vrtca, v telovadnici se skupini menjata ali pa organiziramo manjše skupine otrok glede na starost in gibalne  sposobnosti. Pri tem smo uporabljale najrazličnejši didaktični material – od športnih rekvizitov, vrvi, pa tudi sneg za izdelavo naravnih poligonov. Starejšim otrokom obeh skupin po počitku organiziramo gibalno dejavnost dvakrat na dan, torej ponovno v času počitka mlajših otrok – v primeru lepega vremena na igrišču in v primeru dežja v telovadnici. Pri organizaciji gibalnih dejavnosti smo dale otrokom veliko besede, tako da smo vsakodnevno upoštevale njihove želje, seveda z veliko mero sugestije. Skozi gibanje smo spoznavali veliko različnih prvin, tako matematičnih (barve, števila, primerjave večje manjše, več manj) kot ostalih (živali, zvoki, hitrost in podobno).  

 

 1. Čiste roke za zdrave otroke in film Ostal bom zdrav

Obe skupini sta si ogledali lutkovni film Čiste roke za zdrave otroke in Ostal bom zdrav. Prvega že v januarju in drugega v začetku februarja. Najprej smo se pogovarjali o vsebini filma, pokazali kako pravilno umivamo roke, to prikazali najprej na suhe roke in potem še vsak posebej v kopalnici vrtca.

Vsaka skupina je na temo ohranjanja zdravja (pri tem smo dali velik poudarek vsem priporočilom NIJZ glede preprečevanja okužb) izdelala plakat in ga razobesila v garderobi.

 

Velik poudarek smo dajali pogostemu in temeljitemu umivanju rok, higieni kašlja in kihanja, brisanja noskov in sprotnega razkuževanja rok vzgojiteljic.

 

 1. Joj, kako te imam rad

Kot v lanskem letu smo tudi letos nadaljevali s pogovori v jutranjem krogu, ki spodbujajo otrokovo pozitivno samopodobo in gradijo na sodelovanju skupine. Pogovarjali smo se o tem kako se imamo radi in na vsakem posameznem otroku in vzgojiteljici iskali tisto, kar nam je na njih všeč. Nato smo si podali objem – v krogu je vsak objel svojega soseda in mu povedal kako ga ima rad: »Joj, kako te imam rad/a!« Ker so se otroci pri tem tako dobro počutili, so po večini jutranjih krogov sami želeli, da si podamo objem, tako da smo tradicijo obdržali vse do zaprtja vrtca zaradi epidemije. Po vrnitvi smo prilagodili jutranji krog tako, da smo sedli na stole in si naklonjenost izražali verbalno, kar seveda ni isto, šteje pa vendarle.

 

Vsaka skupina je sicer ta del projekta izvajala v več različicah, glede na trenutno situacijo in glede na razpoloženje prisotnih otrok.

 

 5. Delavnica za otroke Rozi in Grom

V marcu je Društvo SPREMEMBA v vrtcu izpeljalo tudi delavnico za otroke Rozi in Grom. 

Delavnica je prirejena po posebni metodi (gledališče za družbene spremembe), preko katere otroci sami raziskujejo možne rešitve za soočanje z neprimernimi oblikami vedenja in skozi celotno delavnico utrjujejo pomen besede STOP, ko nam neko vedenje ni všeč. Otroci na delavnici dobijo konkretna orodja, ki jim pomagajo pri delovanju v skupini in orodje za pomiritev jeze. 

 

Aktivnosti smo celo leto izvajale vse zaposlene v vrtcu.

 

V Kranju, 26.6.2020

OBVESTILO

Z veseljem vas obveščamo, da je vrtec 18.5.2020 ponovno začel z delovanjem, tako da smo v delovnem času od 6:30 do 16:30 spet dosegljivi na telefonski številki 070 188 999.

 

 

 

OBVESTILO O IZREDNIH RAZMERAH

Spoštovani starši, obveščamo vas, da je od ponedeljka, 16.03.2020 dalje Zasebni vrtec Vila Mezinček ZAPRT DO PREKLICA iz razloga zajezitve širitve koronavirusa. V vmesnem času smo vam na voljo na elektronskem naslovu vrtec.mezincek@zavodzajutri.si.

NUJNO OBVESTILO

V skladu z odredbo Vlade RS je vrtec zaprt od 16.3.2020 dalje zaradi razglasitve epidemije. Ukrep bo trajal do preklica. V vmesnem času smo vam na voljo na elektronskem naslovu vrtec.mezincek@zavodzajutri.si. Hvala za razumevanje.

Odgovor na predlagane spremembe Zakona o vrtcih (ZVrt-G)

Odgovor na predlagane spremembe Zakona o vrtcih (ZVrt-G) – po skrajšanem postopku (EVA 2019-3330-0022) O predlagani spremembi Zakona o vrtcih (ZVrt-G) – po skrajšanem postopku (EVA 2019-3330-0022), ki bistveno vpliva na financiranje in dosegljivost zasebnih vrtcev širši populaciji, smo bili zasebni vrtci obveščeni iz medijev. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ima vzpostavljen način komuniciranja…

Združenje zasebnih vrtcev Slovenije

Spoštovani starši, obveščamo vas, da je tudi naš vrtec eden ustanovnih članov Združenja zasebnih vrtcev Slovenije, ki se bo še naprej borilo za pravico staršev do proste izbire vrtca. V nadaljevanju skupna izjava ZZVS: IZJAVA O PREDLAGANIH SPREMEMBAH ZAKONA O VRTCIH V Združenju zasebnih vrtcev Slovenije presenečeno ugotavljamo, da Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport…

Poročilo Zdravje v vrtcu ZMAJČKI 2018/19

POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA v šolskem letu 2018/2019 Naziv vrtca: Zavod Za Jutri, PE Zasebni vrtec Vila Mezinček, Kranj Skupina: Zmajčki Starost otrok: 1 do 6 let (kombinirana skupina) Izvajalki: Nataša D. Kordiš (jesensko izobraževanje) Ines I. Zupančič (spomladansko izobraževanje) PITJE VODE IN NESLADKANEGA ČAJA Vsebina: Zdrav način življenja Metoda: praktično delo…

Poročilo Zdravje v vrtcu ŽVERCE 2018/19

Skupina: Žverce Starost otrok: 1-6 let vzgojiteljica: Hojka Oman pomočnica vzgojiteljice: Martina Kutnjak Bašar 1. UMIVANJE ZOB Vsebina: Zobozdravstvena vzgoja Metoda dela: demonstracija, praktično delo Čas trajanja: celoletno Ciljna skupina: otroci Uporabljeno gradivo in didaktični material: film ZDRAVI ZOBKI V vrtcu smo tudi letos vse otroke, ki dopolnijo dve leti vključili v program umivanja zob…

Pošljite nam sporočilo!

Pošljite nam sporočilo in odgovorili Vam bomo v najkrajšem možnem času.